Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Αριστοτέλους: Κινητό σχολείο για τα παιδιά στο δρόμο



 Θεσσαλονίκη: Πάνω από 100 παιδιά την ημέρα εργάζονται ή επαιτούν στο δρόμο

Ένα ειδικά διαμορφωμένο «σχολείο», το Κινητό Σχολείο (Mobile School), που καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών που ζουν ή/και εργάζονται στο δρόμο, αδυνατώντας να έχουν πρόσβαση στο σχολικό περιβάλλον, θα περιμένει  τους μικρούς φίλους στην Αριστοτέλους σήμερα, από τις 11:00 π.μ. εώς και 17:00 μ.μ.

  
Πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό εργαλείο που “γεννήθηκε” στο Βέλγιο το 1996, βρίσκεται στη χώρα μας από το 2009 και υλοποιείται από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ΑΡΣΙΣ και Prakisis. Δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, όπου υπολογίζεται ότι πάνω από 100 παιδιά την ημέρα εργάζονται ή επαιτούν στο δρόμο, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά παιδιά από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

 
«Το εργαλείο αυτό μας επιτρέπει λόγω κατασκευής να το μεταφέρουμε στο δρόμο και να κάνουμε μάθημα εκεί, ώστε να μάθουν τα παιδιά αυτά γραφή, ανάγνωση, αριθμητική και μέσω εκπαιδευτικών παιχνιδιών και δραστηριοτήτων κανόνες συμπεριφοράς, υγιεινής, τα δικαιώματά τους και πολλά ακόμα», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ η Μένη Χριστίδου, κοινωνική λειτουργός στα προγράμματα της ΜΚΟ PRAKSIS στη Θεσσαλονίκη. 

Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, συνέχισε, « τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, τη φαντασία τους, τα όνειρά τους. Το σημαντικό για τους street workers / εκπαιδευτές είναι να πλησιάσουν το παιδί στο δικό του περιβάλλον και να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα, όπου το παιδί θα είναι αποδεκτό και θα απολαμβάνει το σεβασμό άνευ όρων».


 
Στο μεταξύ, κλόουν, ξυλοπόδαροι και πλήθος δραστηριοτήτων θα προσφέρουν σήμερα διασκέδαση στα παιδιά, σε συνδυασμό με γνώσεις μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και δημιουργική απασχόληση. Παράλληλα, καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν με καμβά στα πρόσωπα των παιδιών που θα συμμετέχουν.

Κι όλα αυτά, στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας που γίνεται, με τη συμμετοχή και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων  Praksis και ΑΡΣΙΣ,  για την κατοχύρωση της 12ης Απριλίου ως Παγκόσμιας Ημέρας για τα Παιδιά στο Δρόμο, ώστε να ξεκινήσει να υπάρχει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά του δρόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου