Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Οι Παλαιστίνιοι αποκτούν φωνή στη Διεθνή Κοινότητα-Αναβαθμίζονται σε καθεστώς "κράτους-παρατηρητή"



Η πρώτη σημαντική και ουσιαστική προσπάθεια για να αναγνωριστεί ως κράτος η Παλαιστίνη τελεσφόρησε, αφού σε μια ιστορική απόφαση η Γ.Σ. του ΟΗΕ, της αναγνώρισε το καθεστώς του "κράτους-παρατηρητή."


Δεκτό έγινε, τελικά, το παλαιστινιακό αίτημα με μεγάλη πλειοψηφία, 138 χωρών υπέρ – 9 κατά – 41 αποχών, στην ψηφοφορία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με το οποίο η χώρα αποκτά θέση «κράτους παρατηρητή» στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Πρόκειται για μια πολιτική, διπλωματική και συμβολική νίκη που θα δώσει στους Παλαιστίνιους φωνή στη διεθνή κοινότητα.

Η χώρα μας, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία,  ήταν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (οι περισσότερες υπερψήφισαν), που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης, καθώς και μεγάλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία- η Κίνα, το σύνολο του αραβικού κόσμου, των ασιατικών χωρών και της Νότιας Αμερικής. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ εξέφρασαν, όπως αναμενόταν, την αντίθεση τους, δίνοντας αρνητικές ψήφους. Την απόφαση καταψήφισαν ακόμη, ο Καναδάς, η Τσεχία, ο Παναμάς αλλά και τα μικρά νησιωτικά κράτη, Παλάου, Ναουρού, Μικρονησία και Νήσοι Μάρσαλ.

«Ατυχή και αντιπαραγωγική κίνηση», που θέτει περισσότερα εμπόδια στην πορεία προς την ειρήνη,  χαρακτήρισε την εν λόγω απόφαση η Χίλαρι Κλίντον, η οποία αντέδρασε έντονα.

Στο μεταξύ, η αποδοχή του παλαιστινιακού αιτήματος έγινε δεκτή με ζητωκραυγές στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου είναι η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.

Σημειώνεται ότι, το καθεστώς του "κράτους-παρατηρητή" σημαίνει  ότι, η Παλαιστίνη θα μπορέσει να διεκδικήσει (χωρίς, ωστόσο, να εξασφαλίσει) τη συμμετοχή της σε οργανισμούς που διασυνδέονται με τον ΟΗΕ, μεταξύ αυτών το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, στο οποίο θα μπορούσαν να προσφύγουν και κατά του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου