Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας-Η Ελλάδα καταγράφει από τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας



«Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας» η σημερινή και ο ΟΗΕ-πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καλούν την παγκόσμια κοινότητα σε επαγρύπνηση για την εξάλειψη της φτώχειας. Η 17η Οκτωβρίου, κηρύχθηκε ως Διεθνής  Ημέρα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1993.

Ο ΟΗΕ, με αφορμή τη μέρα αυτή, υπενθυμίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει για την επίτευξη του φιλόδοξου προγράμματός του για τη μείωση της φτώχειας στο μισό ως το 2015, ενός από τους «Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας».

Κι αυτό τη στιγμή που, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), που δημοσιεύθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2012, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταγραφεί από τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, παρά τη διεύρυνση της ΕΕ. Παράλληλα, το 2010 σημείωσε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων φτωχών (13,8%), μετά τη Ρουμανία (17,3%)
 
 

Στο μεταξύ, σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, βάσει έκθεσης του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία ένα παιδί πεθαίνει κάθε τρία δευτερόλεπτα από τη φτώχεια, ενώ 1,2 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

Όμως και στη χώρα μας, ο κίνδυνος  της φτώχιας παραφυλάει σε κάθε γωνιά και απειλεί ολοένα και περισσότερες ομάδες του πληθυσμού. 


Σύμφωνα με το ΕΚΚΕ, παρότι στην Ελλάδα, το ποσοστό του κινδύνου φτώχειας παραμένει σχεδόν ανεπηρέαστο, γύρω στο 20% εδώ και πολλά χρόνια (έναντι 15% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος), ορισμένες ομάδες του πληθυσμού πλήττονται δυσανάλογα. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος φτώχειας στις άνεργες γυναίκες, ανέρχεται στο 40,1%, στους άνεργους άνδρες στο 37,2% και στις μονογονεϊκές οικογένειες στο 33,4%.

Ακόμα, αποτέλεσμα της κρίσης είναι η δημιουργία  νέων ευάλωτων ομάδων φτωχών, όπως οι μόνοι ηλικιωμένοι (30,1%), οι μόνες γυναίκες (27,7%), οι μόνοι άνδρες (26,3%), οι νέοι ηλικίας 16-24 ετών (27,8%) και τα παιδιά (23%).

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς της Ε.Ε, το όριο της φτώχειας ενός μονομελούς νοικοκυριού αντιστοιχεί σε ετήσιο εισόδημα 4.800 ευρώ, ενώ για ένα 4μελές νοικοκυριό ανέρχεται στα 10.800 ευρώ (τιμές 2002).

Βάνα Ψυχογιού 

Διαβάστε περισσότερα στο: http://streetreportaz.blogspot.gr/2012/09/blog-post_8.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου