Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού: Άλμα ζωής, μέσω της Πρόληψης

Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού η χθεσινή, με βασικό πρωταγωνιστή την Πρόληψη και κατ’ επέκταση την Έγκαιρη Διάγνωση, που αποτελούν το Α και το Ω για την πιο εύκολη θεραπεία, σε αρκετές περιπτώσεις την πλήρη ίαση, αλλά και τη μείωση της θνησιμότητας κατά 30%. Ακόμα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στη γενετική ανάλυση, λόγω του ότι ποσοστό 5  - 10% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού σχετίζεται με παράγοντες κληρονομικότητας.

 «Θέλουμε κάθε γυναίκα , σε οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας και αν βρίσκεται, να γνωρίζει για τον καρκίνο του μαστού, να σταματήσει να φοβάται και να ενσωματώσει στην καθημερινότητά της τον τακτικό έλεγχο, μέσω της αυτοεξέτασης, που μπορεί να της σώσει τη ζωή». 

Αυτό είναι το μήνυμα που διέδωσε ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνου Μαστού, “Άλμα Ζωής” Θεσσαλονίκης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΜΚΟ ΕΠ7Α στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού της χθεσινής ημέρας.

Σημειώνεται ότι, η πρώιμη διάγνωση μπορεί να επιτευχθεί είτε με αυτοεξέταση, ή με μαστογραφία, ή με κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό.

«Την πρώτη φορά, ήμουν 38 ετών όταν εντόπισα μέσω της αυτοεξέτασης ένα μικρό γρομπαλάκι στο στήθος μου. Όλοι μου είπαν, δεν είναι τίποτα, άστο…. Επέμεινα και γι’ αυτό είμαι εδώ μαζί σας σήμερα… Την δεύτερη φορά που πάλι βρήκα κάτι, επέμεινα και γι’ αυτό σας μιλάω αυτή τη στιγμή» , ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος του Συλλόγου “Άλμα Ζωής” Θεσσαλονίκης, Ροδούλα Τσαλουχίδου.

«Που θέλω να καταλήξω; Φυσικά στο ότι η πρόληψη σώζει ζωές. Όπως οι γυναίκες ασχολούμαστε με τον καλλωπισμό μας, πάμε κομμωτήριο, φτιάχνουμε τα μαλλιά μας, έτσι πρέπει να πηγαίνουμε και για μαστογραφία», τόνισε.

Η ανάγκη της πρόληψης γίνεται όλο και μεγαλύτερη, αν αναλογιστεί κανείς τα στατιστικά στοιχεία: Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, ενώ περίπου 1.500 Ελληνίδες πεθαίνουν ετησίως από τη νόσο. Την ίδια στιγμή, αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου των γυναικών στο δυτικό πολιτισμό. Μία στις 12 γυναίκες στην Ευρώπη και μία στις 8 γυναίκες στις Η.Π.Α., θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους. Ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός για γυναίκες κάτω των 30 ετών, ενώ αυξάνεται με την ηλικία. Μάλιστα, στις ηλικίες μεταξύ 40 και 55 ετών, αποτελεί την 1η αιτία θανάτου.

Στο μεταξύ, για έναν βασικό παράγοντα κινδύνου που σχετίζεται με τη νόσο, αυτόν της κληρονομικότητας, έκανε λόγο στην συγκεκριμένη εκδήλωση η κα Αλεξάνδρα Σταυροπούλου, PHD Μοριακή Βιολόγος στο “ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”. 

«Η πλειονότητα των κρουσμάτων που σχετίζεται με την κληρονομικότητα, προκύπτει από βλάβες στο γενετικό υλικό των μαστικών κυττάρων, που προκαλούνται από διάφορους παράγοντες κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.  Ωστόσο, δύο γονίδια, γνωστά ως BRCA 1 και BRCA 2, έχουν προσδιοριστεί ως παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού όταν έχουν υποστεί γενετική αλλοίωση».

Υπογράμμισε δε, ότι « πλέον έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 20 γονίδια που αυξάνουν το κίνδυνο ανάπτυξης  καρκίνου του μαστού/ωοθηκών».

Επισημαίνεται ότι, γυναίκες με εξ’ αίματος συγγενείς που έχουν νοσήσει, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.

Μάλιστα, το ποσοστό κινδύνου εμφανίζεται αντιστρόφως ανάλογο με την ηλικία εμφάνισης της νόσου: Όσο δηλαδή νεότερο ήταν το μέλος της οικογένειας όταν νόσησε, τόσο μεγαλύτερο το ποσοστό κινδύνου για τις υπόλοιπες γυναίκες της οικογένειας. Εξίσου σημαντικός φαίνεται πως είναι ο αριθμός των κρουσμάτων στην οικογένεια: όσο περισσότερα τα κρούσματα, τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος για τα υπόλοιπα μέλη.

Για τις μεθόδους αποκατάστασης, που πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα μετά τη μαστεκτομή, μίλησε η πλαστική χειρουργός, κα Χριστίνα Χριστοφορίδου.

«Λόγω του ότι μετά τη μαστεκτομή, η γυναίκα βιώνει έντονη ψυχολογική επιβάρυνση, καθώς νιώθει “να ακρωτηριάζεται” η θηλυκότητά της, η ανάπλαση του στήθους αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας. Δεν είναι θέμα γυναικείας ματαιοδοξίας, όπως θεωρούνταν παλαιότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, ακόμα τη σημασία της συνεργασίας της γυναίκας που έχει χειρουργηθεί, του χειρουργού-ογκολόγου και του πλαστικού χειρουργού για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ανέλυσε επίσης, τις μεθόδους αποκατάστασης: Με ένθεμα σιλικόνης, με διατατήρες ιστών και με κρημνούς. 
Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος “Άλμα Ζωής” Θεσσαλονίκης, είναι ένα Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο, που ιδρύθηκε το 2008 από γυναίκες που είχαν βιώσει προσωπικά τον καρκίνο του μαστού. Όραμά του είναι, κάθε γυναίκα που θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού, να έχει πλήρη ψυχοκοινωνική στήριξη και ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν στην υγεία, την καριέρα της, καθώς και τις διευκολύνσεις που τις παρέχονται από δημόσιες υπηρεσίες. 

Τηλεφωνική γραμμή στήριξης: 210-8 253 253, τηλ. Συλλόγου Θεσσαλονίκης: 2310-285181, site: www.almazoisthes.gr

Βάνα ψυχογιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου