Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Οδοιπορικό: Παλαιός Παντελεήμονας, Πιερία


Ένα εκπληκτικό χωριό, απαράμιλλης ομορφιάς, παραδοσιακό, που συνδυάζει με ένα μοναδικό, σχεδόν μαγικό τρόπο, βουνό με θάλασσα. Ο επισκέπτης μένει έκθαμβος από αυτό που αντικρίζει: Από τη μια μεριά, η άγρια ομορφιά του βουνού του Ολύμπου, απ’ την άλλη η θάλασσα. 










Κτισμένος αμφιθεατρικά σε λόφο, σε ύψος 700 μέτρα, ο Παλιός Παντελεήμονας, περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση. Έχει καταφέρει να διατηρήσει ανέπαφο το χαρακτήρα του, με κύριο χαρακτηριστικό τα πέτρινα σπιτάκια, που  «δένουν» αρμονικά το ξεχωριστό αρχιτεκτονικό ύφος με το περιβάλλον.

Μάλιστα, έχει βραβευθεί από την Helexpo, ως ένας από τους πέντε καλύτερους οικισμούς της Ελλάδας.

Οι επισκέπτες, φτάνοντας στο χωριό, παρκάρουν  το αυτοκίνητό τους στο μεγάλο δημοτικό  πάρκινγκ έξω απ’ το χωριό, ενώ λίγο πριν περιπλανηθούν στα πλακόστρωτα σοκάκια, επιβάλλεται να απαθανατίσουν τη μαγευτική θέα που απλώνεται στα πόδια τους.

Στην κεντρική λιθόστρωτη πλατεία με τα πλατάνια, δεσπόζει η παλιά εκκλησία, χτισμένη 200 περίπου χρόνια πριν και το αναπαλαιωμένο σχολείο. 

Εκεί δίπλα, ένα μαγαζάκι με αναπαλαιωμένα αντικείμενα, λες και ξεπήδησε από το χρονοντούλαπο, μεταφέρει τον επισκέπτη σε άλλες εποχές. Σ' αυτό, υπάρχουν πολλά αντικείμενα αντίκες, όπως κορνίζες, ένα σίδερο που σίγουρα πολλοί από εσάς έχετε ξαναδεί στο σπίτι της γιαγιάς σας, κι όλα αυτά υπό τον ήχο της μουσικής ενός παλιού γραμμόφωνου.



 
Διάσπαρτοι στον οικισμό βρίσκονται γραφικοί ξενώνες και πολλά ταβερνάκια, με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, που θα απολαμβάνουν οι επισκέπτες αγναντεύοντας την υπέροχη θέα του Θερμαϊκού και των ακτών της Πιερίας. Προτείνονται επίσης, οι βόλτες μέσα στο δάσος με ποδήλατα ή με τα πόδια.

Ιστορικό

Ο Παλαιός Παντελεήμονας άρχισε να κατοικείται για πρώτη φορά τον 14ο αιώνα, ενώ οι πρώτοι κάτοικοί του λέγεται ότι ήταν πετράδες από την Ήπειρο. Η κύρια ασχολία των ντόπιων ήταν η κτηνοτροφία, η υλοτομία και η γεωργία, ενώ για χρόνια αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα χωριά στην περιοχή. Στην ακμή του μάλιστα, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, γύρω στο 1930-40, είχε 2.000 κατοίκους. Ωστόσο, από το 1960 έως το 1995, άρχισε πάλι να εγκαταλείπεται σταδιακά, καθώς οι κάτοικοι αναζήτησαν καλύτερες συνθήκες ζωής στα παράλια του νομού. Τώρα, ζουν στο χωριό μόλις 20 άτομα.
 
Extreme Sports

Από τον προφήτη του Παλαιού Παντελεήμονα ξεκινάνε αλεξίπτωτα πλαγιάς και προσγειώνονται στην παραλία. Όσοι είναι λάτρεις των extreme sports και θέλουν να ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους στα ύψη, μπορούν να το δοκιμάσουν και να βιώσουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. 


Στην περιοχή λειτουργεί και σχολή, όπου έπειτα από 2 εβδομάδες μαθημάτων μπορείτε,  να κατακτήσετε τους αιθέρες. Το γραφείο και η σχολή λειτουργούν στο Νέο Παντελεήμονα (τηλέφωνο 23520-41741).












Κάλ-ντίν

Απ’ τα πρώτα μαγαζιά που συναντάει ο επισκέπτης, μπαίνοντας στον οικισμό, βρίσκεται το Κοσμηματοπωλείο Κάλ-ντίν, με χειροποίητα κοσμήματα, σε μια ζεστή γωνιά.

Το  πρωτότυπο όνομα του μαγαζιού, βγήκε από το πρώτο συνθετικό των επωνύμων των συνιδιοκτητών, του Γιώργου Καλ-αφάτη και της Χρυσούλας Καλ-αμάρα και από τον ήχο-Ντιν- που κάνει το μέταλλο όταν σφυρηλατείται. 

Το ζευγάρι, που είναι παντρεμένοι, αποφάσισαν να αφήσουν τη βοή της μεγαλόπολης,  έμεναν στη Θεσσαλονίκη,  και να ζήσουν στη φύση. Απ’ τον περασμένο Οκτώβριο, κατοικούν μόνιμα πια στον Παλαιό Παντελεήμονα. 

Το Κάλ-ντίν,  πιο πολύ θυμίζει μουσείο παρά κοσμηματοπωλείο, όπως παραδέχονται οι περισσότεροι επισκέπτες.

Ο Γιώργος, ο οποίος τα τελευταία 10 χρόνια ασχολείται με τα κοσμήματα, έχει αναλάβει το διαδικαστικό μέρος, δηλαδή την υλοποίηση των κοσμημάτων, επεξεργάζοντας τα μέταλλα, λιώνοντάς τα, κ.α., ενώ η Χρυσούλα, είναι επί του σχεδιασμού.








 

 Τα κοσμήματά τους έχουν ημιπολύτιμους λίθους, ενώ για την κατασκευή τους χρησιμοποιούν ασήμι και επίχρυσο ασήμι. Δύο από τις τεχνικές που εφαρμόζουν κατά κόρον, είναι η «καστόνε» και η «καμπουσόν».

«Μέχρι και από την Ινδία έχουν μπει επισκέπτες, κατά τη θερινή περίοδο, οι οποίοι εκτιμούν πολύ την τέχνη μας. Βεβαίως, είναι οι πιο απαιτητικοί πελάτες, καθώς θέλουν να ξέρουν με κάθε λεπτομέρεια, πως φτιάχτηκε το κόσμημα, τις πέτρες που το διακοσμούν κ.α.».

Σημειώνεται ότι ο Παλαιός Παντελεήμονας προσελκύει πολλοί κόσμο από χώρες όπως Ρωσία, Βουλγαρία μέχρι και Ουγγαρία, ενώ στην παρούσα φάση μένουν μόνιμα και 2 ζευγάρια απ’ το εξωτερικό.

Ωστόσο, όπως διαπιστώνει ο Γιώργος, «ο τουρισμός τα τελευταία χρόνια, με την επιρροή και της οικονομικής κρίσης, έχει μειωθεί περίπου κατά 50-60%, σύμφωνα και με τους ιδιοκτήτες των ξενώνων».

Σε ότι αφορά τους συναδέλφους του, δημιουργούς κοσμημάτων, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι περισσότεροι έχουν φύγει για τα νησιά. Και εμείς σκεφτήκαμε να το  κάνουμε, αλλά τελικά προτιμήσαμε να μείνουμε εδώ. Αυτό που κάνουμε, το λατρεύουμε και εκτός αυτού καταφέρνουμε να βγάζουμε τα προς το ζην, κάτι που είναι πολύ σημαντικό την εποχή που διανύουμε».

Βάνα Ψυχογιού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου