Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Το καλοκαίρι ρίχνει αυλαία με μπλε φεγγάρι





Υπό το φως της «Μπλε πανσελήνου» , θα έχει την ευκαιρία να διασκεδάσει, να κάνει ρομαντικές βόλτες και να απολαύσει πλήθος εκδηλώσεων σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους ανά την Ελλάδα, το φιλοθεάμον κοινό, αποχαιρετώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φετινό καλοκαίρι.


Το «Μπλε φεγγάρι», δεν είναι τίποτα άλλο από το γεγονός ότι αυτό το μήνα θα δούμε τη δεύτερη πανσέληνο. «Λόγω του ότι ο σεληνιακός μήνας είναι μικρότερος από το μέσο μήνα του ημερολογίου, τυχαίνει να έχουμε δύο πανσελήνους μέσα στον ίδιο μήνα», επεσήμανε  στο ΑΠΕ-ΑΜΠΕ ο αστρονόμος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κ. Νίκος Ματσόπουλος.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εμφανίζεται κάθε 2,5 χρόνια περίπου. «Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, ωστόσο κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και έντεκα ημέρες ακόμη, οι οποίες όταν αθροιστούν εμφανίζεται ένα επιπλέον φεγγάρι», εξήγησε ο κ. Ματσόπουλος. 

Πρέπει να αναφερθεί ότι το «Μπλε Φεγγάρι» το συναντάει κανείς σε μύθους, γλωσσικές εκφράσεις μέχρι και σε σπάνια φυσικά φαινόμενα, ενώ η παλαιότερη αναφορά του όρου χρονολογείται το 1524 σε ένα έντυπο που επιτίθεται στον αγγλικό κλήρο. Στο κείμενο αυτό αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Εάν πουν ότι το φεγγάρι είναι μπλε, τότε θα πρέπει να πιστέψουμε ότι αυτό είναι αλήθεια» (http://www.imerisia.gr).

Ωστόσο, η πιθανότερη εξήγηση του όρου «μπλε φεγγάρι» έρχεται από πολύ παλιά, όταν κατά τη διάρκεια πυρκαγιών ή εκρήξεων ηφαιστείων και λόγο του καπνού-της σκόνης στην ατμόσφαιρα, το φεγγάρι έμοιαζε κοντά στον ορίζοντα να έχει ένα μπλε χρώμα (http://www.imerisia.gr).

Σημειώνεται ότι η επόμενη διπλή πανσέληνος θα συμβεί στις 2 και 31 Ιουλίου του 2015.

Όσον αφορά τους χώρους που θα φιλοξενήσουν το πλήθος κόσμου, πρόκειται για περισσότερα από 125 Μουσεία και Μνημεία, που θα μείνουν ανοικτά με ελεύθερη είσοδο σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, σε 85 από αυτά θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις και προβολές κινηματογραφικών ταινιών, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

Την τιμητική της στις φετινές εκδηλώσεις θα έχει η "Σονάτα του Σεληνόφωτος" του Γιάννη Ρίτσου, μία από τις σημαντικότερες  φιγούρες του ελληνικού πολιτισμού του 20ου αιώνα. Οι νέες τεχνολογίες  θα  «δώσουν πνοή» στο έργο του  που θα απολαύσουν όσοι βρεθούν στα 18 Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου. 



Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχει ως εξής:


ΑΤΤΙΚΗ
Ρωμαϊκή Αγορά
Μουσική εκδήλωση με τη Φιλαρμονική Ορχήστρας Πνευστών του Δήμου Αθηναίων με τίτλο: «Θύμισες και αρώματα από την παλαιά Αθήνα» (συνθέσεις Ελλήνων δημιουργών).
Κήπος Νομισματικού Μουσείου
Οι εκθεσιακοί χώροι του Νομισματικού Μουσείου θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό από 6.30 μ.μ. έως 8.30 μ.μ., με οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες 20 ατόμων. Μουσική εκδήλωση «Πάμε μια βόλτα στο Φεγγάρι». Τραγούδι Αναστασία Μουτσάτσου, πιάνο Μάριος Στρόφαλης (9.30 μ.μ.).
Αρχαίο Θέατρο της Ζέας
Μουσική βραδιά υπό τους ήχους κλασσικής μουσικής (Μπετόβεν, Μότσαρτ κ.ά), αλλά και νεώτερης ελληνικής (του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη κ.ά.). Η Κική Σβίγκου θα παίξει στο πιάνο νοσταλγικές συνθέσεις και θα συνοδεύσει τις σοπράνο Λιάνα Κοκόση και Δέσποινα Ρεθυμιωτάκη, σε ένα πρόγραμμα κλασσικών και σύγχρονων τραγουδιών. Ο Αρχαιολογικός χώρος θα ανοίξει στις 9μ.μ. για το κοινό και η μουσική βραδιά θα ξεκινήσει στις 9.30 μ.μ..
Επιγραφικό Μουσείο
Προβολή της ταινίας «Αγέλαστος Πέτρα» του Φ. Κουτσαφτή (8.30 μ.μ.).
Αρχαιολογικός χώρος Σουνίου (εκτός περίφραξης χώρου, περιοχή Τουριστικού Περιπτέρου) Συναυλία «Ένα φεγγάρι τον Αύγουστο» με τις Τάνια Τσανακλίδου και Ελένη Τσαλιγοπούλου που θα ερμηνεύσουν τραγούδια του συνθέτη Γιώργου Ανδρέου που θα τις συνοδεύσει στο πιάνο, σε συνεργασία με το Δήμο Λαυρεωτικής (Ν.Π.Δ.Δ. «ΘΟΡΙΚΟΣ»).
Αμφιάρειο
Μουσική εκδήλωση, σε συνεργασία με το Δήμο Ωρωπού.
Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας (Μεγάλα Προπύλαια)
Μουσική εκδήλωση με τους Μάρθα Φριτζήλα και Τάκη Φαραζή, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων Αισχύλεια 2012, σε συνεργασία με το Δήμο Ελευσίνας.
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων - Κρήνη Θεαγένους
Οι χώροι ανοικτοί για το κοινό.
Αρχαιολογικός χώρος Ιερού Ποσειδώνα στον Πόρο
Μουσική εκδήλωση με ρεσιτάλ πιάνου.
Κάστρο Χώρας Κυθήρων
Ο χώρος ανοικτός για το κοινό έως τα μεσάνυχτα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Φρούριο Επταπυργίου
Ο χώρος ανοικτός για το κοινό από 9μ.μ. έως τα μεσάνυχτα.
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Αίθριο Μουσείου)
Μουσική εκδήλωση
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Συναυλία του Ανδρέα Καρακότα και Plaza Ensemble με έντεχνη μουσική Ελλήνων συνθετών.
Πλατεία της Ρωμαϊκής Αγοράς Θεσσαλονίκης
Μουσική εκδήλωση, η οποία θα περιλαμβάνει jazz, funky, world music, προβολή ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους καθώς και δυνατότητα πικ-νικ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων πικ-νικ urban festival.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου