Παίρνουμε τους δρόμους, παρατηρούμε, ψάχνουμε, γράφουμε...

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Κοινωνικό φροντιστήριο: Ένα φαινόμενο των καιρών που τείνει να γίνει θεσμός





Ολοένα πληθαίνουν οι δράσεις σε όλη τη χώρα για να έχουν πρόσβαση  στο πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου, τη μόρφωση, όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Δήμοι σε όλη την χώρα, με πιο πρόσφατο το Ναύπλιο, η Εκκλησία, δίκτυα καθηγητών, διάφοροι οργανισμοί, σύλλογοι, κινήσεις απλών πολιτών, εθελοντές καθηγητές αποφασίζουν από μόνοι τους να κάνουν δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα. 

Παράλληλα, διαρκώς αυξάνονται οι εκκλήσεις σε διάφορες περιοχές σε εθελοντές καθηγητές για την ενισχυτική διδασκαλία οικονομικά ασθενέστερων μαθητών , ενώ οι Δήμοι της χώρας προσκλήθηκαν με σκοπό τη δημιουργία Κέντρων Δια Βίου Μάθησης από το αντίστοιχο Ίδρυμα.  

Χαρακτηριστικό παράδειγμα-πρότυπο, αποτελεί το δίκτυο καθηγητών Tutorpool, το οποίο κατά τη σχολική χρονιά 2010-2011, ωφέλησε με δωρεάν μαθήματα 400 περίπου παιδιά οικονομικά αδύνατων οικογενειών, ενώ αριθμός των εθελοντών καθηγητών που πρόσφεραν αφιλοκερδώς τις πολύτιμες γνώσεις τους ξεπέρασε τους 600, χωρίς μάλιστα να αναφερθούν προβλήματα ή παράπονα από καμία πλευρά. Παράλληλα, διαπιστώνοντας τις ανάγκες που υπήρχαν για τα παιδιά της Γ’ Λυκείου που προετοιμάζονταν για τις Πανελλήνιες, αλλά και γι’ αυτά που είχαν μείνει μετεξεταστέα, πραγματοποίησαν πέρυσι καλοκαιρινά μαθήματα, με εθελοντές καθηγητές από την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας.

«Φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές σεβάστηκαν την κεντρική ιδέα του Tutorpool, που είναι η αλληλεγγύη. Είναι ένα πείραμα που φαίνεται πώς λειτούργησε», τόνισε το μέλος της εθελοντικής ομάδας  κα Σίλια Βιτωράτου. Μάλιστα, την περσινή χρονιά οι οργανωτικοί υπεύθυνοι της προσπάθειας, έβαλαν τα δυνατά τους για να καλύψουν τα 300 και πλέον μαθήματα που διδάσκονται από την Α’ Δημοτικού έως και την Γ’ Λυκείου γενικού και επαγγελματικού.


Μία κάπως διαφορετική προσέγγιση που στηρίζεται στο πλαίσιο του Δικτύου ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων Θεσσαλονίκης,  (ΚοιΝο), θα εφαρμόσει η πρωτοβουλία του Κίνησης Πολιτών Καλαμαριάς, η οποία εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει φροντιστηριακά μαθήματα για μαθητές κάθε ηλικίας, εκμάθηση ξένων γλωσσών, αλλά και βοήθεια σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί 2 τμήματα, ένα για υποψηφίους Πανεπιστημίου και ένα για εκμάθηση γαλλικών.


Με σύνθημα «Κανένας δεν πρέπει να ελεεί, ούτε να ελεείται», το μέλος της Κίνησης Πολιτών, κα Ελένη Παπαθεοδοσίου, εξηγεί στο Streetreportaz τη νέα αυτή πρωτοβουλία: « Μέσω του εικονικού νομίσματος, ΚοιΝο, τα μέλη μπορούν να ανταλάσσουν υπηρεσίες και να αλληλοβοηθιούνται. Οι υπηρεσίες αυτές μπορεί να είναι από διδασκαλία μαθημάτων, μέχρι τεχνικές εργασίες, επιδιορθώσεις ρούχων και ότι άλλο μπορεί να προσφέρει ο καθ’ ένας για το κοινό καλό. "Δίνεις υπηρεσίες, παίρνεις υπηρεσίες", αυτή είναι η βασική αρχή μας», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, τονίζει, «περιπτώσεις οικογενειών που βρίσκονται σε πολλή άσχημη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση και δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν κάτι, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και βοηθάμε όσο μπορούμε».

Σημειώνεται ότι για να γίνει κάποιος μέλος, πρέπει να ανοίξει δικό του λογαριασμό στην ιστοσελίδα www.koino.com.gr, να καταχωρήσει την αγγελία με το τι μπορεί να προσφέρει και να δει τις αντίστοιχες αγγελίες με τις προσφερόμενες υπηρεσίες.


Στο μεταξύ,  η UNESCO Πειραιώς και Νήσων έχει δημιοργήσει προγράμματα διδασκαλίας Τουρκικής, Ισπανικής, Πορτογαλλικής και Ρωσικής γλώσσας.

Σε ότι αφορά την Αθήνα, πολλοί Δήμοι έχουν ευαισθητοποιηθεί και πάρει την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν κοινωνικό φροντιστήριο. Οι Δήμοι είναι οι εξής: Πεύκης-Λυκόβρυσης, Ζωγράφου, Κερατσινίου, Ταύρου, Ίλιον, Νέα Μάκρη, Πειραιάς, Μέγαρα.

Αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας το φαινόμενο εξαπλώνεται με ραγδαίου ρυθμούς. Ειδικότερα, κοινωνικό φροντιστήριο έχει δημιουργηθεί: Στα Χανιά-Ηράκλειο Κρήτης, την Κόρινθο, την Ευρυτανία, την Πάτρα, το Αίγιο, την Ξάνθη. Ακόμα, στο Ρέθυμνο καθηγητές εθελοντές παραδίδουν δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα στους μαθητές τους.
Όμως και άλλοι φορείς έχουν δείξει το κοινωνικό τους πρόσωπο, όπως η Αρχιεπισκοπή, η Χριστιανική Καταφυγή Νέων του Αγίου Δημητρίου (με μια μικρή συμμετοχή), το Δίκτυο Αλληλεγγύης Εκπαιδευτικών Λάρισας, η Ένωση Πολυτέκνων Γυναικών Ελλάδος Ξυλόκαστρου η «Ροδιά» (Υπεύθυνη μαθημάτων κα Σιγάλα, τηλ. 6932234450) και ο σύλλογος «Αλλήλων Ένεκα» στη Χίο.

 Περισσότερες πληροφορίες για τα κοινωνικά φροντιστήρια, θα βρείτε στις ιστοσελίδες:

Βάνα Ψυχογιού




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου